Nápady a objevy

7. ledna 2021

Domácí pěstování zdravých mikrobylin přivedlo studenta k podnikání

V microgreens klíčcích jsou koncentrované vitamíny, které potřebuje rostlina ke svému růstu. | Autor: Creative Commons
Ředkvička, řeřicha nebo hrášek u vás doma na parapetu. Že na to nemáte čas a místo? Řešením můžou být takzvané microgreens. Vzrostlejší klíčky zeleniny a bylin v posledních měsících dobývají srdce široké veřejnosti. S nápadem podnikání v oboru plném vitamínů přišel jednadvacetiletý student Fakulty podnikatelské VUT Tomáš Miček.

Ideálních podmínek je doma třeba v zimě poměrně těžké dosáhnout. | Autor: Tomáš Miček
„Měl jsem nejprve v hlavě projekt, kdy jsem chtěl vytvářet zelené stěny a obrazy do kanceláří. Dočetl jsem se, že rostliny zlepšují náladu a zvyšují produktivitu, a to se mi moc líbilo. V té době jsem ale objevil články o vertikálních farmách. Zdálo se mi to futuristické a plné zajímavých technologií,“ svěřuje se se začátky svého zájmu o mikrobyliny student. Při jarní vlně koronaviru se prý nudil a začal tehdy na parapetu pěstovat mátu a pažitku. Přes první pěstitelské úspěchy se dostal právě k microgreens a zjistil, že ani péče o ně by nemusela vyžadovat příliš velké studium. Koupil si základní vybavení a začal.

V programu Enterpreneurship and Small Business Developement na Fakultě podnikatelské svůj nový zájem přetavil do školního projektu, kdy si studenti zakládají podnikatelské subjekty a zkouší podnikat v různých oborech. Družstvo, které založil s kamarádem, si vzalo za cíl dostat microgreens nejen do bytů, ale také do restaurací a na farmářské trhy. „Momentálně se víc soustředím na dodávky do restaurací. Vymýšlím, kde a jak microgreens pěstovat. Chtěl bych s tím začít v Přerově, kde žiju, a dodávat do okolí. Jsem v kontaktu s dalšími farmami, které microgreens pěstují, a zjišťuji, co všechno je potřeba. Z velké části už vím a teď přijde ta těžší část uvedení projektu do pohybu,“ jmenuje kroky, které ho čekají před samotným pěstováním, Tomáš Miček.

Prodávat by výhledově chtěl i hotové kity s LED světlem, díky kterým by si mohli lidé zřídit bylinkovou zahrádku třeba v paneláku. „U okna bývá občas moc vlhko, takže třeba v zimě je pěstování poměrně náročné. My bychom mohli zaručit dobrou kvalitu,“ vysvětluje přidanou hodnotu.

Klíčky jako zdravá náhrada chipsů

Možností pěstování je několik. Oblíbené je použití kokosového vlákna. | Autor: Tomáš Miček
Microgreens, tedy klíčky plné vitamínů a chuti, se dají pěstovat jak v substrátu, tak třeba ve vodě obohacené živinami. „Já microgreens pěstuji v kokosovém vlákně, které je vzdušné a dobře v něm rostliny koření. Úplně na začátku si dám do vaničky vrstvu substrátu a nahusto nasypu semínka. Musíte hlídat ideální zálivku, na začátku se pouze rosí. Byliny zatížíte a dáte do tmy a díky tomu lépe zakoření, protože se klíčky snaží dostat ke světlu. Pak už jen dvakrát denně zaléváte a kocháte se. Každý den je vidět posun. Zhruba mezi pátým až čtrnáctým dnem podle rostliny se microgreens sklízí.“ A že je o malé rostlinky zájem, otestoval Tomáš Miček na svých známých a rodině. „Mně hodně chutná ředkvička. Když jsem dával ochutnávat, s velkým úspěchem, až obdivem, se setkala slunečnice a hrášek. Známí to jedli s takovým nadšením, jako kdyby to byly chipsy.“

Miniaturní rostlinky s explozivní chutí se hodí jako ozdoba jídel, ale také třeba přísada do salátů nebo smoothie. „Bavil jsem se s dědou a říkal jsem mu, že jsem si vypěstoval ředkvičky. Jemu to bylo líto, protože kvůli špatným zubům ředkvičky nemůže jíst. Mikrobylinky jsou řešení. Mají malé listy, které jako ředkvička chutnají. Tehdy jsem v tom viděl ještě další smysl,“ usmívá se díky nově objevené vášni jednadvacetiletý student, který v microgreens vidí budoucnost.


(tk)

Témata

Související články:
Jako osvětu pro sebe i vrstevníky vymýšlí studenti VUT marketingové kampaně Národního divadla Brno nebo hospicu
Studentky z Fakulty podnikatelské zazářily v mezinárodní soutěži Euroweek s projektem zaměřeným na cirkulární ekonomiku
Na podnikatelské fakultě chystají novinky v navazujících programech
Studenti VUT a MUNI pracují s geneticky upravenými bakteriemi. Projekt přihlásili do prestižní mezinárodní soutěže
Mladí talenti z VUT ve Forbes 30 pod 30