Sport

16. prosince 2019

Je evropská vicemistryně v hasičském sportu. Studentka FSI unese osmdesátikilovou figurínu a vyběhne s hadicí na rameni několik pater

Tereza Tmejová se letos stala vicemistryní Evropy | Autor: archiv Terezy Tmejové
Vicemistryní Evropy v hasičském sportu se pyšní Fakulta strojního inženýrství VUT. Studentka Tereza Tmejová nedávno obsadila druhé místo na evropském mistrovství Firefighter Combat Challenge ve Slovinsku. Ženy přitom musí zvládnout stejnou trať jako muži a zahrnuje takové úkoly jako vybíhání do třetího patra s dvacetikilovou hadicí na rameni, tahání osmdesátikilové figuríny více než třicet metrů či sestřelování terčů vodním proudem z hasičské hadice. Tereza Tmejová, která během sezóny zvládne i dvacet závodů a zároveň je už přes rok také členkou dobrovolné výjezdové jednotky, se přitom k požárnímu sportu dostala úplnou náhodou.

Ve čtrnácti letech zahlédla Tereza Tmejová náhodou záběry ze závodů Toughest Firefighter Alive. „Hrozně se mi to líbilo. V té době jsem ale neměla na závodění ani věk, ani kondici,“ dodala se smíchem Tmejová. Přesto si ji tento sport o několik let později našel. „Asi před dvěma lety jsem se bavila s kamarádkou z posilovny a zjistila, že tyto závody běhá. Na mé první závody mě tak brala právě ona,“ dodala Tereza Tmejová. Podle jejích slov to bylo to nejlepší i nejhorší, co zažila. „Helma mi padala do obličeje, takže jsem nic neviděla. V zásahovém obleku mi bylo neskutečné teplo a sedmnáctikilový dýchací přístroj jsem si špatně nastavila, takže mi celou dobu bouchal do zad. I tak jsem věděla, že tohle si chci co nejdříve zopakovat,“ popsala Tereza Tmejová.

Kvůli náročnosti není v kategorii žen zatím tak velká konkurence jako mezi muži | Autor: archiv Terezy Tmejové
Ačkoliv je Tereza Tmejová dobrovolnou hasičkou i členkou výjezdové jednotky v Pardubickém kraji, říká, že to podmínkou všech závodů není. „Na některé se může přihlásit kdokoliv. Pak jsou ale závody, ve kterých se vyžaduje, aby byl člověk dobrovolný hasič,“ potvrdila Tmejová, která má za sebou dokonce i tři reálné výjezdy. „Přes týden jsem ale ve škole v Brně, takže se k mnoha zásahům nedostanu,“ dodala.

Vloni se ale dostala opět v podstatě náhodou k závodu Firefighter combat challenge (FCC). Začátkem roku 2018 trénovala s kluky, kteří už tehdy FCC běhali. "Když viděli, jakou mám sílu a že dokážu bez problému táhnout osmdesátikilovou figurínu, povzbudili mě, ať závod určitě zkusím,“ popsala Tmejová. Dala na jejich radu a na prvním závodě FCC se ocitla už o pět měsíců později. „Běžela jsem v červenci závod v Jihlavě a bez nějaké větší přípravy získala třetí místo. Ten rok jsem se ještě zúčastnila svého prvního mezinárodního závodu v Rakousku, na který už jsem se připravovala. Čas jsem si zlepšila o čtyřicet sekund a skončila jsem opět na třetím místě,“ podotkla Tereza Tmejová. V letošním roce se jí pak podařilo ve Slovinsku v celoevropské konkurenci obsadit druhé místo.

I přes úctyhodné výsledky si musí úspěšná česká závodnice zajišťovat veškerou podporu sama. „Trenéra jako takového nemám žádného, ale v podstatě jich mám hned několik. Mám štěstí v tom, že mám kolem sebe řadu bývalých i současných závodníků, kteří mi pomáhají a radí. Zároveň můžu částečně trénovat i s profesionálními hasiči. Protože ženy mají při závodech úplně stejné tratě a úkoly jako muži. Startovné a všechny výdaje si hradím ze svého. Nemám žádného sponzora, ani podporu od sboru,“ dodala Tmejová s tím, že ve sboru, kterého je členkou, závodí jediná.
Závody simulují zásahy hasičů. Na výjezd ale člověka podle Tmejové nepřipraví | Autor: archiv Terezy Tmejové

Sezóna hasičského sportu je od dubna do října. Nyní je tak Tereza Tmejová ve fázi zimní přípravy. „Během ní chodím čtyřikrát týdně do posilovny a dvakrát až třikrát týdně běhat či plavat. Pří závodě potřebuji velkou sílu, v některých částech i rychlost,“ popsala Tmejová. Kromě toho piluje také techniku jednotlivých závodů. V sezóně ji pak čeká start zhruba na dvaceti z nich.

Závody simulují různé části zásahu a běží se s aktivním dýchacím přístrojem. „Trať závodu FCC je vždy v podstatě stejná. Na startu si hodíme na rameno hadici o hmotnosti dvacet kilo. Vyběhneme s ní po schodech do třetího patra, kde vytáhneme na laně závaží o hmotnosti dvacet kilogramů. Seběhneme dolů a následuje kaiserbox. Zjednodušeně posouváme sedmdesátikilové závaží pomocí kladiva na vzdálenost jednoho metru. Proběhneme slalom, roztáhneme zavodněnou hadici v délce třiceti metrů a vodním proudem sestřelíme terč. V závěru musíme na vzdálenost dvaatřiceti metrů odtáhnout osmdesátikilovou figurínu do cíle,“ popsala Tmejová. Zároveň dodala, že řada účastníků běžně až do cíle nedoběhne. Zejména ženské závodnice, které nemají dostatečně natrénováno, podle Tmejové mnohdy zaskočí náročnost jednotlivých disciplín. Sama jsem před svým prvním závodem byla přesvědčená, že budu ráda, když dokončím. To některé ženy odradí. I proto není v kategorii žen zatím taková konkurence, jako v kategorii mužů. Na závodě v Polsku nás bylo letos asi šest. Mistrovství Evropy se pak účastnilo okolo sedmnácti žen z celé Evropy,“ vypočítala Tereza Tmejová.

Cílem mladé české závodnice je podívat se do Ameriky. „Tento sport pochází z Ameriky. Pomyslným vrcholem je tak Mistrovství světa v USA,“ vysvětlila. Sportovcům ale nejde tolik o ceny, jako o členství v prestižním klubu. „Když zaběhnete pod určitý limit, tak se dostanete do exkluzivního klubu Lion´s Den. Závodník dostane památeční plaketu a bundu,“ přiblížila Tmejová, která by do této vybrané společnosti nejlepších hasičů v budoucnu ráda patřila.

(zep)

Témata

Související články:
Pětinásobný mistr světa chystá bakalářku o motorovém prkně
Na stupně vítězů vedou legendární Strojařské schody
Čtyřnásobného šampiona v motosurfingu přitáhla ke strojařině touha porozumět „svému“ prknu
Abych byl dobrý ve sportu, musím být dobrý ve škole, říká atlet David Foller
Basketbalem se v Česku nedá uživit, proto je dobré mít i zadní vrátka, říká Michal Jedovnický