Sport

12. května 2016

Michalovi Šimarovi se podařilo propojit sport s byznysem. Živí se silovou akrobacií

Michal Šimara se k silové akrobacii dostal přes gymnastiku | Autor: archiv Michala Šimary

Tělo pevné jako kámen, vytrénované svaly a maximální soustředění. To vše potřebují siloví akrobaté, aby zvládli svá představení. Jednoho takového mohou potkávat studenti a zaměstnanci Fakulty podnikatelské na VUT. Jmenuje se Michal Šimara a mimo jiné se aktivně podílel na rozjezdu JumpParků v Česku.

V současné době student Managementu v informatice se původně věnoval gymnastice, po několika letech se k ní vrátil, ale v trochu jiné podobě. Začal se totiž věnovat silové akrobacii. Tu dělá už více než deset let a poslední čtyři roky spolu s dalšími dvěma kolegy vystupuje na různých akcích, především pro firmy. Hudbu a kostýmy přizpůsobuje vždy charakteru dané události a požadavkům zákazníka. „Máme jednu choreografii, kterou se snažíme upravit podle tématu akce. Do show často zapojujeme i obecenstvo, kdy zhruba v polovině vystoupení vytáhneme na pódium pět lidí a já je přeskakuji saltem,“ popsal Šimara.

Na představeních silové akrobacie vystupují ve trojici | Autor: archiv Michala Šimary

Jejich vystoupení ale není jen o skocích. Během představení kombinují jak klasickou, tak i silovou akrobacii, pracují hodně s váhou vlastního těla a balancem. Každý z týmu na sobě pracuje individuálně a věnuje se tréninkům. Posilují ale i společně. Choreografii nacvičují pravidelně jednou týdně dvě hodiny. „Věnujeme se jak praxi, tak i teorii a vzájemně si říkáme, co by šlo ještě zlepšit.“ A jak je to se zraněními? Při tréninku používají kluci jen žíněnky, žádné chrániče a vystoupení se jedou naostro. „Hodně dbám na průpravu, takže jsem zatím neměl žádné vážnější zranění,“ dodal student.

Akrobacii se může naučit každý

Šimaru tento sport začal bavit natolik, že kromě představení pořádá i kurzy akrobacie pro veřejnost. Trénuje především různé sportovní týmy, třeba skupinu dívek věnující se pole dance nebo rugby. U těchto lidí je to jednodušší v tom, že už mají nějaký základ a Šimara jim může vytvořit kurz na míru. Například u ragbyového týmu se během tréninku zaměřuje hlavně na koordinaci a orientaci v prostoru. S akrobacií ale může začít i úplný laik. Minimální počet lekcí, aby se člověk něco naučil, je pět až deset. „Moje kurzy jsou určené pro dospělé, kteří nemají žádné základy v gymnastice, ani průpravu. Samozřejmě se díky těmto kurzům nedostanou na profi úroveň, ale naučí se alespoň základy. Je to spíš pro radost,“ upozornil Šimara.

Od kurzů pro veřejnost už byl jen malý krůček k JumpParkům, kde několik měsíců působil jako marketingový manažer a kromě sportu zde využil i své znalosti IT a marketingu ze školy. Cesta k tomuto zaměstnání vedla přes náhodu. „Chodil jsem do CrossFit NewParku a všiml jsem si, že se vedle něco staví a víc jsem se o to zajímal,“ vysvětlil student. Netrvalo dlouho a dostal se do kontaktu s manažerkou parku a začal přicházet se svými nápady, jak atrakce vylepšit. „Nakonec jsem dostal nabídku, abych se o park staral jak po marketingové, tak i sportovní stránce. Vymyslel jsem lekce akrobacie na trampolínách, které jsou i pro děti od pěti let, sehnal jsem trenéry do pražské pobočky a zaškolil je, navrhl jsem celkový koncept kurzů,“ popsal svoji cestu k tehdejšímu zaměstnání. Pokud ho sport bude i nadále tolik bavit a rozroste se klientela, nevylučuje, že ho bude podnikání v této oblasti živit naplno i po škole.

Vystoupení silové akrobacie bylo k vidění i na plese FAST VUT | Autor: archiv Michala Šimary

(tuš)

Témata

Související články:
Florbal je ideální sport pro ženy, tvrdí Nikola Příleská
Na ironmana se ještě necítím, říká triatlonista Jiří Kalus
V životě potřebuju pořád hnací motor, říká bývalý ragbista, který dnes závodí na bobech
Stupka: Tanečníci dnes trénují jako vrcholoví atleti. V Česku jsme ale zaspali dobu
Oboustranné oblečení od Flipky lze nosit do města i do hor. Šetří životní prostředí i peněženku