Sport

10. listopadu 2017

Posluchačky U3V získaly čtyři olympijské medaile

VUT se podařilo uspět hned v několika disciplínách | Autor: archiv Evy Pátkové
Že se naši vrcholoví sportovci účastní olympiád, to je známá věc. Že se ale může olympiády zúčastnit i člověk v důchodovém věku, o tom se ví málo. Na jednu takovou sportovní událost na podzim vyrazil i tým reprezentantek naší univerzity složený z posluchaček Univerzity třetího věku, neboli U3V. A dovezly hned čtyři zlaté medaile.

Stolní tenis, střelba ze vzduchovky a všestrannost ve dvou věkových kategoriích. To jsou disciplíny, ve kterých vybojovaly letošní reprezentantky VUT zlato na Olympijských hrách posluchačů U3V ve slovenském Zvolenu. Na olympiádu vyrazily jako čtyřčlenné družstvo a jako jediné soutěžily za Českou republiku. O to větší radost zažívaly tři z nich při vyhlášení, když stály na stupni vítězů. „I když se mi nepodařilo umístit mezi finalisty, byla pro mě atmosféra na olympiádě nezapomenutelná, srdečná a přátelská,“ shrnula svoji účast Vladimíra Žáková, která soutěžila v disciplíně všestrannost a bowling.

Na trénink moc času nebylo, o možnosti účastnit se sportovního klání se všechny sportovkyně dozvěděly pár týdnů před začátkem her. „Příprava neproběhla v podstatě žádná. Pouze jsem doma oprášila vzduchovku a na zahradě jsem místo okopávání, hrabání a jiných zahradnických prací zkusila pár střel do terče,“ popsala svoji přípravu Jaroslava Střítežská, která získala zlato za střelbu. Výhodou všech účastnic tak bylo, že byly zvyklé od mládí sportovat a nepřestaly ani v důchodu.

Na olympiádu vyrazilo Českou republiku reprezentovat čtyřčlenné družstvo | Autor: archiv Evy Pátkové


Konkurence byla poměrně velká – na olympiádě se sešlo kolem 130 sportovců, nejpočetněji byla zastoupená Ukrajina, Slovensko a Polsko, dále Španělsko, Rusko a Turecko. „Celá akce se nesla ve svátečním duchu, připadala jsem si jako na opravdické olympiádě. Nechyběly státní vlajky, slavnostní zahájení a večerní vyhlášení výsledků,“ popsala své dojmy vítězka všestrannosti nad 65 let Eva Pátková. Další z účastnic, zlatá medailistka ve stolním tenise a v kategorii všestrannost do 65 let Jana Hojačová dodala: „ Byly jsme všechny rády, že můžeme reprezentovat naši univerzitu, a pokud budeme mít možnost, tak se s radostí zúčastníme podobných akcí i v budoucnu.“

(kah)

Témata

Související články:
Volejbalisté brněnské techniky úspěšně obhájili vítězství v Olomouci
Šachy jsou stres za málo peněz, říká mladý šachista
Na hřišti se prohánějí lentilky, říká trenér florbalu Jiří Kysel
Šerm není jen sport. Podle bronzové medailistky je to životní styl
Přes den nebe a země. Společně se setkávají pod hladinou