Sport

19. listopadu 2019

První v Česku a sedmý na světě. Silový trojbojař z FAST VUT sklízí úspěchy

V součtu všech tří disciplín zvedl Vágner 715 kilogramů | Autor: Archiv Jakuba Vágnera
Silovému trojboji se Jakub Vágner z FAST VUT věnuje teprve dva a půl roku. Přesto slaví jeden úspěch za druhým. Na říjnovém mistrovství České republiky obhájil loňské první místo jak v kategorii juniorů do 93 kg, tak i v absolutním pořadí všech juniorů. V součtu všech tří disciplín zvedl 715 kilogramů. Na nedávném mistrovství světa ve Švédsku obsadil ve stejné kategorii sedmé místo.

Většinu volného času tráví Jakub Vágner na ledě či v posilovně. Pokud zrovna nemá hokejový zápas, trénuje dřep, benchpress a mrtvý tah, tři základní disciplíny silového trojboje. „Cvičím třikrát až čtyřikrát týdně dvě hodiny. Víc to ani nejde, je důležité nechat si čas na regeneraci. Když jedu těžký trénink v pondělí, nemohu si ho zopakovat v úterý,“ vysvětlil student třetího ročníku pozemního stavitelství na FAST VUT Jakub Vágner. Sportu se věnuje odmalička – ve čtyřech letech začal s hokejem, který dodnes hraje za boskovický krajský přebor. Občas si odskočí i na futsalový zápas.

„Na mistrovství světa v silovém trojboji jsem byl poprvé. V kategorii juniorů do 93 kilogramů nás soutěžilo osmnáct. Já jsem celkově skončil sedmý. Nejlepší výkon jsem měl ve dřepu, kde jsem zvedl 275 kilogramů a obsadil tak čtvrté místo,“ popsal Vágner červnovou soutěž ve švédském Helsingborgu. V disciplíně benchpress se tam mladému sportovci podařilo zvednout 150 kilogramů a v mrtvém tahu 290 kilogramů. Své výkony ze světových závodů překonal minulý měsíc na mistrovství České republiky. V dřepu zvedl 277,5 kilogramů a stanovil tak nový národní rekord. Ty má na kontě už celkem tři.

„Vyžaduje to čtyřměsíční přípravu, abych jednou za čas zvedl nějakých 275 kilogramů. Rozhodně takovou váhu nemohu zvedat každý týden, do měsíce bych se zranil. Tělo se musí zregenerovat, je to velký nápor na svaly i na nervovou soustavu. Na přípravném tréninku tak zvedáme menší váhy a jedeme víc opakovacích sérií. Čím více se blížíme závodům, tím přidáváme na kilogramech a snižujeme opakování,“ vysvětlil systém tréninku v silovém trojboji student VUT.

Nejdůležitější je najít si takový tréninkový plán, který závodníkovi osobně vyhovuje. „Mně sedí více dřepovat a méně cvičit mrtvý tah. Stačí mi zacvičit ho jednou za 14 dní a zlepším se v něm. Trénujeme však i různé varianty cviků, nejen ty soutěžní. Nejdůležitější je mobilita a protažení, abychom se do cviků správně dostali. Třeba dřep je náročný, málokdo ho umí udělat správně, aby se neprohýbal v zádech a nebolely ho kolena a kyčle,“ popsal.
Na soutěžích se závodníci vzájemně motivují k lepším výkonům | Autor: Archiv Jakuba Vágnera

Ve srovnání s hokejem je silový trojboj podle Vágnera přátelský sport. „Na závody jdete s tím, že chcete pokořit hlavně svoje osobní rekordy. Všichni vás podporují a přejí vám, ať zvednete víc. Vzájemně se hecujete k lepším výkonům. Funguje to skvěle, já na závodech většinou zvednu o 10 kilogramů více než na tréninku,“ dodal Vágner.

Pro soutěžení v silovém trojboji je však nutné být stoprocentně zdravý a v kondici. Jen rozumný přístup k tréninku nestačí, proto navštěvuje i masáže a tzv. kryoterapii, která umožňuje rychlejší regeneraci namožených svalů a vazů pomocí mrazu. „Důležitá je také mentální připravenost. Musím být na zvedání psychicky nachystaný. Jen tak zničehonic bych velkou váhu nezvedl. Ale když dojde v hospodě pivo, tak kamarádi samozřejmě vždycky chtějí, ať tu bečku přinesu sám. To zvládnu bez potíží,“ usmál se mladý závodník.

Přestože byl rok 2019 pro Vágnera úspěšný, jeho soutěžní sezóna ještě nekončí. Na konci listopadu čeká studenta FAST VUT mistrovství Evropy v Litvě. Příští rok ještě stále plánuje soutěžit v kategorii juniorů, pak už musí vstoupit do závodní kategorie mužů. „S každým přestupem do vyšší výkonnostní a váhové třídy rostou nároky na výsledky. Budu muset zvedat ještě víc, tak uvidíme, zda mi to půjde,“ uzavřel Vágner.

(mar)

Témata

Související články:
Nebavilo ho dělit se o míč se spoluhráči, tak začal s freestyle fotbalem. Dnes má pět titulů
Šachy jsou stres za málo peněz, říká mladý šachista
Jedno špatné rozhodnutí a favorit závodu končí, říká juniorský mistr světa v orientačním běhu Adam Chloupek
Přes den nebe a země. Společně se setkávají pod hladinou
Ve Vídni jsem si začala mnohem víc vážit naší fakulty, říká juniorská mistryně světa v horolezení