Sport

31. května 2016

Šerm není jen sport. Podle bronzové medailistky je to životní styl

Při akademických soutěžích se do kategorií nedělí | Autor: archiv Michaely Roudnické

Před dvěma lety se studentka malířství na Fakultě výtvarných umění VUT Michaela Roudnická přihlásila na univerzitní tělocvik. Chtěla získat pár kreditů a především lepší kondici. Nakonec však hodiny šermu byly zcela osudové. Dnes je o čtyřicet kilogramů lehčí a nedávno získala třetí místo na Akademickém mistrovství ČR v šermu.

Příběh Michaely Roudnické rozhodně není z těch, které by začínaly ambiciózními rodiči a hodinami tréninku od útlého dětství. Mladá malířka hledala na vysoké škole formu pohybu, která by vyvážila hodiny sezení a pomohla jí dostat se do kondice. „Jedno léto jsem přemýšlela, jaké předměty si zapsat. V té době jsem měla docela velkou nadváhu, takže jsem si řekla, že půjdu do sebe, a zapsala jsem se na kondiční box a na šerm. Box jsem opustila, ale u šermu už jsem zůstala. I když mě první hodina málem zabila,“ popsala začátky Roudnická.

U šermu jí zpočátku pomohl vydržet zejména trenér Václav Kundera a kolektiv. „Na začátku to pro mě bylo dost náročné, protože jsem ani nedoběhla autobus, ale na šermu se sešli fajn lidi a líbil se mi přístup našeho vedoucího Vaška,“ dodala Roudnická.

Ženy se šermu zbytečně bojí, myslí si Roudnická

V rámci výuky trénují mladí šermíři v úterý a ve čtvrtek. „Normálně si studenti den volí, ale před mistrovstvím jsme v rámci příprav chodili oba dva dny,“ upřesnila Roudnická. Ona sama si pak ještě přidala i seniorské volné šermy u brněnského Sokola. „Tam je to už bez trenérského dozoru a šermovat tam můžeme s kýmkoliv. Když jsem byla poprvé, tak jsem prohrála pět nula s pětašedesátiletým pánem,“ vzpomínala Roudnická. Nově Sokol Brno zavedl tréninky i v pátek. „Kdo chce chodit hodně, tak může až čtyřikrát týdně. Dřív jsem tak často trénovala i já, ale nestíhala jsem to se školou,“ dodala Michaela Roudnická, která v květnu dokončila studium.

Ženy se podle Roudnické šermu zbytečně bojí | Autor: archiv Michaely Roudnické

Podle Michaely Roudnické člověk nemusí mít pro šerm žádné specifické předpoklady. Jde především o to vědět, kam mířit, a jak se krýt. „Když člověk ovládá techniky a umí předvídat, nemusí se ani příliš hýbat. Pro ženy je ale určitě fajn, že při šermu posilují nohy a zadek,“ upozornila mladá šermířka, podle které mají ženy z tohoto sportu občas zbytečné obavy. Na VUT jsou šermíři nejvíce zastoupeni na FITu, FEKTu a FAVU.

Výbava se pak dá pořídit do dvaceti tisíc korun. „Na rozdíl od horského kola nebo lyží ale vydrží v podstatě celý život. Výjimkou je pouze kord. Pokud člověk opravdu trénuje a závodí, tak se mu ho párkrát za rok podaří zlomit,“ dodala Roudnická. Studenti si ovšem mohou na VUT celou výbavu vypůjčit, než se rozhodnou, zda do ní chtějí investovat.

Člověk se na tréninky začne těšit, tvrdí mladá šermířka

Začátkem května měla Michaela Roudnická na Akademickém mistrovství ČR v šermu možnost poměřit síly se studenty jiných českých univerzit, které šerm nabízí. VUT reprezentovali celkem čtyři studenti. Mladá šermířka se nakonec umístila na třetím místě. „Úroveň soutěžících byla celkem dobrá. U akademických mistrovství se navíc nedělí do žádných kategorií, takže se člověk potká s různými lidmi na odlišných úrovních,“ popsala Roudnická.

Ačkoliv už jako absolventka nemůže pokračovat v trénincích se studenty, plánuje docházet do brněnského Sokola a připravovat se na neakademické závody. „Člověk se úplně těší do té komunity, kde se potkávají lidé z různých oborů, různého věku a s různými životními zkušenostmi,“ uzavřela Roudnická, podle které se ze šermu pro většinu lidí stane životní styl.

(zep)

Témata

Související články:
Studenti VUT zvítězili na Akademickém mistrovství ČR v baseballu. Hráli spolu přitom poprvé
Petra Velová: Veslováním se mi splnil dětský sen
Šest akademických mistrů ČR pochází z brněnské techniky
Šachy jsou stres za málo peněz, říká mladý šachista
Miloš Nykodým: Za rok proběhám desatery boty a stihnu i šedesát závodů