Téma

20. prosince 2017

Rektorát zdobí nová recepce. Navrhl ji absolvent Fakulty architektury

Prostor vstupní haly doplnily skleněné multifunkční obrazovky | Autor: archiv společnosti Liko-S
Vstupní hala rektorátu VUT doznala po mnoha letech změny. Historický prostor na konci roku ozvláštnily dvě multifunkční skleněné stěny a nová recepce. Právě moderní dotykové obrazovky připomínají příchozím hned na první pohled, že zavítali na technickou univerzitu. Díky úpravám budou mít snazší přístup do budovy i vozíčkáři.

Historická budova biskupského alumnátu, ve které sídlí rektorát brněnské techniky, má novou vstupní recepci. „Úpravu interiéru navrhl Zdeněk Fránek, což je uznávaný český architekt a absolvent Fakulty architektury VUT. Prakticky první vizualizace, kterou předložil, byla perfektní. Šlo o jednoduché řešení, které je podle našeho názoru hodno technické univerzity,“ uvedl vedoucí Stavebně technického odboru Petr Marvan, který měl modernizaci vstupní haly na starosti.

Návrh architekta počítal také s umístěním dvou dotykových obrazovek, jež jsou připojené na mikropočítače, takže slouží jako velké tablety. Návštěvníci si tak mohou okamžitě najít prakticky jakoukoliv informaci. Lze tu přehrát i zvuk či video, protože na skleněné stěně jsou umístěné miniaturní reproduktory, takže celá plocha stěny slouží jako rezonanční deska. Kromě multifunkčních stěn prostoru dominuje i nová recepce, kde se návštěvníci setkají buď s Alenou Nekvapilovou, nebo Zorou Moudrou.

„Denně odbavíme desítky lidí. Nejčastěji se ptají, kde je třeba nějaká budova, kde se koná určitá akce nebo kde mohou koupit propagační předměty univerzity. Hledají také konkrétní zaměstnance nebo se ptají na nabídku celoživotního vzdělávání,“ prozradila Alena Nekvapilová a s úsměvem dodala: „Lidé se nás také často ptají, jestli nám tu není zima. Já jsem ale spokojená. Máme tu přímo pod stolem schované nenápadné topení, které se používá třeba v kostelních lavicích, takže je mi tu dobře.“

Skleněné desky rezonují, takže fungují jako reproduktory | Autor: archiv společnosti Liko-S

Podle recepční je většina příchozích s novou úpravou interiéru spokojená. Nejvíce návštěvníky zaujmou moderní dotykové obrazovky, kde se jedním dotekem zobrazí stránky VUT. Díky spojení s mikropočítačem je také možné v prohlížeči otevřít jakýkoliv odkaz, a tak například najít navigaci na kteroukoliv fakultu či pracoviště brněnské techniky. Tabule slouží také k přehrávání propagačních videí VUT.

Celá modernizace stála přes milion korun a co je hlavní, nijak nezasáhla do historické budovy bývalého alumnátu. „Úpravu jsme samozřejmě museli projednat s památkáři z Magistrátu města Brna a také s Národním památkovým ústavem, protože budova podléhá památkové ochraně. Od obou jsme získali souhlas, takže jsme v říjnu mohli začít s úpravou vstupního prostoru,“ doplnil Marvan. Kromě zmíněných změn najdou návštěvníci nově ve vstupní hale možnost posezení. Po obou stranách přibyla křesílka a stolečky.

Novou vrátnici ocení také vozíčkáři. Vstupní halu totiž od hlavní chodby dělí pár schodů, které se dřív musely složitě objíždět přes prostor velínu. Nyní je možné najít na pravé straně po průchodu mezi obrazovkami nenápadně ukrytou plošinu, která vozíčkářům pomůže k bezbariérovému vstupu do budovy rektorátu.

 

Prosklené stěny doplnily historický prostor biskupského alumnátu | Autor: archiv společnosti Liko-S

(rdk)

TémataFakulta architektury absolventi

Související články:
Ivan Koleček: Čeští architekti navrhují příliš přepychově
Absolventi Fakulty architektury získali druhé místo za návrh komunitního bydlení pro sběratele
Známky nejsou vypovídající. Portfolio je naší hlavní vizitkou, říká mladý architekt
Absolventka architektury se dostala do prestižního světového výběru Archiprix
Absolventku Fakulty architektury ocenili za její práci o sociálním bydlení