Sport

24. června 2019

Házení vlaštovkou není jen hra pro děti. Česko mělo zástupce z VUT i na světovém mistrovství

Finalisté československého kola se potkali i s pilotem Martinem Šonkou | Autor: archiv společnosti Red Bull
Téměř každý školák si někdy hodiny sezení v lavici krátil házením papírových vlaštovek. V soutěži Red Bull Paper Wings mohli ale zájemci poměřit síly nejen se spolužáky, nýbrž i s ostatními nadšenci z Česka a zbytku světa. Jedno z kvalifikačních kol se konalo na Fakultě podnikatelské VUT a v celosvětovém finále zastupoval Česko Michal Špaček právě z FP VUT, který nakonec ve světové konkurenci skončil na jedenáctém místě.

Jak daleko papírová vlaštovka doletí i jak dlouho se udrží ve vzduchu, mohli vyzkoušet zájemci na Fakultě podnikatelské VUT. Jedno z pěti kvalifikačních kol soutěže Red Bull Paper Wings se totiž konalo právě zde. „Soutěž má tři kategorie. Jedná se o hod do dálky, dobu letu a akrobacii. V prvních dvou kategoriích se závodilo v atriu Fakulty podnikatelské. Třetí kategorie pak byla online,“ popsal zástupce organizačního týmu a student Fakulty strojního inženýrství VUT Radek Tvrdoň.

Zatímco v hodu do dálky a době letu byla přesně daná pravidla, v akrobacii mohli soutěžící popustit uzdu své fantazii. „V prvních dvou kategoriích mají všichni k dispozici stejný 100gramový papír o velikosti A4. Nesmí ho nijak trhat, mačkat ani lepit. V akrobacii však nejsou omezeni ani materiálem, ani konstrukcí. Musí ze sebe a svých vlaštovek vydat maximum jak po stránce kreativní, tak technické. Celé video je nutné natočit v jednom kuse v maximální délce jedné minuty a následně nahrát na Instagram s příslušnými tagy,“ popsal Radek Tvrdoň. Lidé pak měli možnost pro videa hlasovat a vybrat tak finalisty.

Soutěžící měli přesná pravidla na skládání. Nesměli trhat, ani lepit | Autor: archiv společnosti Red Bull
V prvních dvou kategoriích pak postoupili vždy dva lidé do československého finále. „Na VUT vznikla také skvělá anomálie, kdy Michal Štys postoupil do československého finále jak v době letu, tak v hodu do dálky,“ dodal Tvrdoň. Z tohoto finále pak v každé kategorii vzešel jeden reprezentant z Česka a jeden ze Slovenska, kteří se zúčastnili na konci května světového finále v rakouském Salzburgu. Do první desítky se ale neprobojovali ani v jedné kategorii.

Potýkat se museli s poměrně velkou konkurencí. Do Red Bull Paper Wings je totiž zapojeno na čtyři sta univerzit ze stovky zemí. „Na VUT se zúčastnilo přibližně sto lidí v obou kategoriích. Ve světovém finále pak v každé kategorii na sto dvacet soutěžících,“ podotkl Tvrdoň. Podmínky účasti navíc byly poměrně volné. Soutěžící tak nemuseli být ani studenti, ani ze státu, ve kterém vyhráli národní finále. „Celkově je to ale spíše studentský projekt, který je cílený zejména na univerzitní studenty,“ dodal Radek Tvrdoň.

Soutěžilo se ve třech kategoriích | Autor: archiv společnosti Red Bull
K celé soutěži vznikla také aplikace, která kromě návodů na složení tří typů vlaštovek obsahovala i stopky a rozšířenou realitu, s jejíž pomocí se dalo zjistit, jak daleko člověk dohodil. Zájemci si tak mohli předem natrénovat lety. Přesto podle Radka Tvrdoně na vítězství zcela natrénovat nejde. „Důležitá je přesnost i tvar vlaštovky. To je ale jen polovina úspěchu. Ta druhá je dobrý hod. Někdy totiž lidé s tou samou vlaštovkou hodili jak třicet metrů, tak deset,“ podotkl. V hodu do dálky se pak navíc soutěžící museli trefit i do předem dané výseče. Museli tedy odhadnout nejen ideální sílu hodu, ale i směr,“ upozornil.

Ti, kteří by rádi ozkoušeli svůj talent v hodu vlaštovkou a letos se zapojit nestihli, musí počkat dva roky. Soutěž Red Bull Paper Wings se totiž pravidelně střídá se závodem Red Bull Can You Make It?. „To je oproti Paper Wigs soutěž cestovatelská. V roce 2018 se konala v Evropě, kdy týmy začínaly na pěti různých místech a měly za úkol se během týdne dostat do Amsterdamu. Nešlo však o to dostat se tam co nejdřív, nýbrž o to dostat se tam s co nejvíc skvělými zážitky. Týmy totiž po cestě plnily šílené úkoly za body do soutěže, a co víc, nesměly používat peníze, ani své mobilní telefony. Vše mohli platit pouze plechovkami Red Bull a natáčet splněné úkoly na mobil,“ popsal Tvrdoň.

(zep)

Témata

Související články:
První žena v čele týmu formule má skvěle rozehráno
Pomocí experimentů zvyšovala absolventka FP VUT efektivitu marketingu Kiwi.com. Za práci získala ocenění
Pavla Srbová umí odhadnout, zda je stavební firma ohrožena bankrotem. Za svůj výpočetní model získala 3. místo v soutěži FINDiplomka roku
Každá výzva nás posouvá dál, věří kandidátka na královnu Majálesu
Florbal je ideální sport pro ženy, tvrdí Nikola Příleská