Sport

11. května 2015

Na hřišti se prohánějí lentilky, říká trenér florbalu Jiří Kysel

Jiří Kysel při letošním florbalovém turnaji univerzit | Autor: Petr Chalupa, www.chalupapetr.cz

Univerzitní florbalová liga má za sebou další ročník. Dvě desítky studentských týmů sehrály v akademickém roce dvaaosmdesát zápasů v jednadvaceti dnech. Vítězem, který postupuje do celorepublikového finále, je tým Fri Frajers, který v napínavém finále těsně porazil tradiční Shooters Beta. Bronzová příčka patří týmu Unknown Artists. O tom, jak se daří florbalu na brněnské technice, ví nejvíc Jiří Kysel z Centra sportovních aktivit VUT v Brně. V letech 2011–2013 trénoval juniorskou reprezentaci ČR, ve sportovním centru univerzity pracuje čtyři roky.

Letošní ročník ligy hrálo dvacet mužstev. Jste s tímto počtem spokojený?
Ano, je to optimální počet. V zimním semestru hrají družstva ve skupinách systémem každý s každým, v letním semestru se týmy rozdělily podle výkonnosti do dvou divizí. Díky tomu jsou zápasy o konečné pořadí velmi vyrovnané a často se rozhoduje o vítězi až v nájezdech. Ještě dodám, že každý tým hrál v letošní akademickém roce aspoň osm zápasů.

Je florbal na VUT populární? Přibývá hráčů?
Brno je florbalové město a florbal má na naší univerzitě dlouhou tradici, takže popularitu si drží dlouhodobě. Studenti mají zájem především o podvečerní hodiny, které bývají mnohdy přeplněné. Diváky už druhým rokem láká i florbalový souboj mezi VUT a Masarykovou univerzitou. Největší boom tu byl asi před třemi lety, kdy například univerzitní liga měla dokonce třicet týmů a ještě jsem tehdy musel odmítat další zájemce. 

Jak si nejlepší týmy vedou v rámci republiky? Patří brněnská technika na přední místa?
Kromě diplomu je jedinou odměnou pro vítězné družstvo možnost startovat na celorepublikovém finále. Naše týmy z něj pravidelně vozí medaile, protože brněnská liga patří počtem týmů i kvalitou k těm lepším a o cenné kovy tradičně bojuje brněnský vítěz především proti konkurentům z Prahy a Ostravy. Jsem zvědavý, jak dopadne tým Fri Frajers letos, určitě mají šanci na finále.

Má některá fakulta v týmech dominantní zastoupení?
Většina mužstev je namixovaná z více fakult. Nejpočetněji jsou zastoupeny FAST, FEKT a FIT, se studenty hrají i někteří zaměstnanci. Liga je otevřená i pro posluchače ostatních vysokých škol. Pod názvem Smrtící lentilky pravidelně soutěží i reprezentační výběr dívek z VUT.

Kateřina Konečná

Témata

Související články:
Děti slavily svůj den na vodě
Dlouhá sezóna triatlonisty Tomáše Kříže
Nikdo nečekal, že se budu střílení věnovat vrcholově, říká nejlepší sportovkyně VUT
Šest akademických mistrů ČR pochází z brněnské techniky
Pod Palackého vrchem sportují nejen studenti, ale i děti