Sport

27. dubna 2016

Na VUT cvičí téměř dvě stě seniorů. Nejstaršímu je třiaosmdesát let

Studenti Univerzity třetího věku VUT jsou aktivní celý rok. V létě turistika, v zimě lyže | Autor: archiv CESA

Plavání, posilování, jóga či bojové sporty. Ačkoliv to zní jako režim vrcholových sportovců, takto nabitý program mají senioři z Centra sportovních aktivit VUT. Ti v rámci Univerzity třetího věku mohou navštěvovat sportovní kurzy a kromě samotného cvičení mají i pravidelné přednášky o zdravém životním stylu. O program je takový zájem, že si absolventi kurzu založili i Seniorskou akademii a schází se při sportu dál.

Snížit nemocnost, zvýšit soběstačnost a udržet lidi v důchodovém věku co nejdéle aktivní. To je hlavní cíl programu Pohybové studio pro seniory při Univerzitě třetího věku VUT. Kombinuje teoretické přednášky i různé druhy cvičení. „Nabízíme základní kurz, který trvá dva roky. Poté lidé mohou pokračovat v kurzu navazujícím, který je na další dva roky,“ popsala organizaci koordinátorka programu Marta Muchová.

V základním kurzu mají senioři jednu přednášku a jedno praktické cvičení týdně. Studenti se učí pracovat s vlastním tělem a odlehčují kloubům při aquafitness. Později se počet hodin cvičení navyšuje na dvě a na výběr mají účastníci i takové sporty jako bosu, cycling či kardiofitness. „Jedinou podmínkou pro účast je, aby byli zájemci v důchodovém věku a měli maturitu. Sami ale musí zvážit, zda si na pravidelný pohyb troufnou,“ dodala Muchová. Kromě plavání probíhá veškerá výuka ve Fit centru Machina.

Cvičení berou senioři zodpovědně

Z dosavadních zkušeností se ale zdá, že starším lidem pohyb pod dohledem odborníků svědčí. Většina studentů totiž dokončí jak základní, tak i navazující studium. Řada z nich pak pokračuje i do Seniorské akademie, která je určena všem, kteří už kurz dostudovali, ale rádi by se scházeli dál. „Absolventi mají možnost se scházet celoročně. Kromě cvičení pro ně pořádáme i vícedenní akce. V létě jezdí na kola, do hor nebo cvičit k moři, v zimě na běžky. Troufnou si i na sjezdovky,“ popsala Marta Muchová.

Průměrný věk účastníků je šedesát let. Nejstaršímu studentovi je pak třiaosmdesát let. Muchová potvrzuje také to, že převážná většina účastníků kurzů bere studium velmi zodpovědně a přednášek i cvičení se poctivě účastní. Celkem navštěvuje sportovní kurzy téměř sto seniorů. Akademii pak navštěvuje přes sedmdesát absolventů. Mezi účastníky se ale podle Muchové za roky kurzů vytvořila přátelská pouta a řada studentů se schází i ve volném čase.

(zep)

Témata

Související články:
Šerm není jen sport. Podle bronzové medailistky je to životní styl
Studenti VUT zvítězili na Akademickém mistrovství ČR v baseballu. Hráli spolu přitom poprvé
Fotoreportáž: Boulder Open Air 2017 přilákal rekordní počet závodníků
VUT získalo tři medaile na Akademickém mistrovství ČR v šermu
Požární sport nepatří jen na venkov