Sport

27. dubna 2016

Na VUT cvičí téměř dvě stě seniorů. Nejstaršímu je třiaosmdesát let

Studenti Univerzity třetího věku VUT jsou aktivní celý rok. V létě turistika, v zimě lyže | Autor: archiv CESA

Plavání, posilování, jóga či bojové sporty. Ačkoliv to zní jako režim vrcholových sportovců, takto nabitý program mají senioři z Centra sportovních aktivit VUT. Ti v rámci Univerzity třetího věku mohou navštěvovat sportovní kurzy a kromě samotného cvičení mají i pravidelné přednášky o zdravém životním stylu. O program je takový zájem, že si absolventi kurzu založili i Seniorskou akademii a schází se při sportu dál.

Snížit nemocnost, zvýšit soběstačnost a udržet lidi v důchodovém věku co nejdéle aktivní. To je hlavní cíl programu Pohybové studio pro seniory při Univerzitě třetího věku VUT. Kombinuje teoretické přednášky i různé druhy cvičení. „Nabízíme základní kurz, který trvá dva roky. Poté lidé mohou pokračovat v kurzu navazujícím, který je na další dva roky,“ popsala organizaci koordinátorka programu Marta Muchová.

V základním kurzu mají senioři jednu přednášku a jedno praktické cvičení týdně. Studenti se učí pracovat s vlastním tělem a odlehčují kloubům při aquafitness. Později se počet hodin cvičení navyšuje na dvě a na výběr mají účastníci i takové sporty jako bosu, cycling či kardiofitness. „Jedinou podmínkou pro účast je, aby byli zájemci v důchodovém věku a měli maturitu. Sami ale musí zvážit, zda si na pravidelný pohyb troufnou,“ dodala Muchová. Kromě plavání probíhá veškerá výuka ve Fit centru Machina.

Cvičení berou senioři zodpovědně

Z dosavadních zkušeností se ale zdá, že starším lidem pohyb pod dohledem odborníků svědčí. Většina studentů totiž dokončí jak základní, tak i navazující studium. Řada z nich pak pokračuje i do Seniorské akademie, která je určena všem, kteří už kurz dostudovali, ale rádi by se scházeli dál. „Absolventi mají možnost se scházet celoročně. Kromě cvičení pro ně pořádáme i vícedenní akce. V létě jezdí na kola, do hor nebo cvičit k moři, v zimě na běžky. Troufnou si i na sjezdovky,“ popsala Marta Muchová.

Průměrný věk účastníků je šedesát let. Nejstaršímu studentovi je pak třiaosmdesát let. Muchová potvrzuje také to, že převážná většina účastníků kurzů bere studium velmi zodpovědně a přednášek i cvičení se poctivě účastní. Celkem navštěvuje sportovní kurzy téměř sto seniorů. Akademii pak navštěvuje přes sedmdesát absolventů. Mezi účastníky se ale podle Muchové za roky kurzů vytvořila přátelská pouta a řada studentů se schází i ve volném čase.

(zep)

Témata

Související články:
Šerm není jen sport. Podle bronzové medailistky je to životní styl
Na dva bouldery potřeboval vítěz tři pokusy
Požární sport nepatří jen na venkov
Studenti VUT zvítězili na Akademickém mistrovství ČR v baseballu. Hráli spolu přitom poprvé
Fotoreportáž: Boulder Open Air 2017 přilákal rekordní počet závodníků