Sport

1. září 2020

Vodní pólo v Česku platí za studentský sport. Stipendium je velká pomoc, říká hráč z FSI

Michael Böhm plánuje hrát aktivně do doby, než v týmu vychovají nástupce | Autor: Monika Buryová
Doktorského studenta z FSI VUT Michaela Böhma nebavilo jako dítě plavat ode zdi ke zdi. Se zájmem sledoval tréninky vodních pólistů z Komety Brno, se kterými se v bazénu střídal. Nakonec se odhodlal změnit sport a přidat se k nim. Po deseti letech od vstupu do první ligy v Brně letos Kometa Brno vystoupala v nejvyšší soutěži na první příčku a Michael Böhm se tak společně se zbytkem týmu stal mistrem ČR. Díky sportovním úspěchům dosáhl i na stipendium MŠMT pro vrcholové sportovce, což je podle něj výrazná pomoc, protože si většinu věcí musí pólisté platit sami.

Rodiče Michaela Böhma chtěli, aby se věnoval nějakému sportu. Proto ho v dětství přihlásili na plavání, u kterého vydržel do dvanácti let. „Postupně jsem se sice dostal až do závodní kategorie, ale zjistil jsem, že mě nebaví jen tak plavat pořád ode zdi ke zdi,“ podotkl se smíchem Böhm. V bazénu se ale střídal s týmem mladých vodních pólistů a tento sport ho zaujal víc než závodní plavání. „Protože jsme měli stejného trenéra, nakonec jsem mu řekl, že bych to chtěl zkusit. A už jsem u toho zůstal,“ dodal Böhm, který od dětství hraje za Kometu Brno.

Ačkoliv si během dorostu vyzkoušel i jiné týmy a hrál například za Opavu či Plzeň, nakonec se vrátil do Brna. „V dorostu jsem musel cestovat, protože vyšší kategorie v Brně ani nebyly. Před deseti lety jsme ale s mužským týmem v Brně vstoupili do první ligy. Ze začátku to nebylo nic moc. Ale letos jsme to dotáhli až k mistrovskému titulu,“ pochlubil se Böhm s nedávným úspěchem.

Ve srovnání s ostatními zeměmi je podle Michaela Böhma Česko spíše průměrné. „Bohužel na rozdíl třeba od Slovenska nemáme vůbec profesionální nebo poloprofesionální pólisty. Počátkem 90. let se tady z vodního póla stal z velké části sport studentů a nemáme tolik finanční podpory ze soukromého sektoru jako třeba hokej nebo fotbal. Určitě dokážeme poměřit síly například s nejlepším slovenským týmem, ale když se potkají reprezentace, tak jsou obrovské rozdíly patrné,“ posteskl si Böhm.

Podle Böhma ve vodním pólu nezáleží na výšce, ale především na kondici | Autor: Monika Buryová
Právě kvůli chybějící profesionalizaci vodního póla a malé podpoře ze strany sponzorů Michaelu Böhmovi velmi pomohlo, že se zařadil mezi 29 sportovců z brněnské techniky, kteří v rámci programu UNIS pobírají sportovní stipendium od MŠMT. „Je to velká podpora a hodně mi to pomáhá ve sportu pokračovat v takové míře,“ potvrdil Böhm s tím, že většinu nákladů na přípravu i některé soutěže si musí hráči platit sami.

I přes časovou a finanční náročnost ale plánuje mladý pólista zůstat aktivním hráčem do té doby, než se podaří vychovat silné nástupce. „V rámci Brna teď omlazujeme tým. Přišlo hodně nových kluků, kteří ještě nejsou tak vyhraní. Chceme jim proto předat zkušenosti. Dlouhodobou vizí pak je, že bych se přesunul na pozici trenéra,“ přiblížil Böhm. Do té doby by ale jako člen reprezentace ještě rád obsadil medailové příčky v rámci soutěže EU Nations. „Tu hraje dvanáct reprezentací ze států, kde nemají profesionály. Bylo by skvělé, kdyby se nám podařilo dostat se mezi nimi do vedení,“ dodal Böhm. Jako člen a kapitán brněnského celku má pak za cíl obhájit v letošní sezóně titul mistra republiky.

Mladému hráči už nyní pomalu startuje nová sezóna. „Během prázdnin absolvujeme letní přípravu, která se skládá převážně ze suchých tréninků. Dvakrát týdně se ale dostaneme i do bazénu, který je přes léto více vytížen veřejností. Začínáme tak v polovině srpna přípravnými turnaji. Od září se pak hrají větší turnaje, na začátku října nás čeká pohár a od půlky října do konce května liga,“ popsal Böhm. Zároveň dodal, že spolu s doktorským studiem už mu přes rok v podstatě nezbývá čas na nic jiného. „V bazénu trénujeme čtyřikrát týdně dvě hodiny. Zbytek dní pak máme individuální přípravu. O víkendech jsme pryč na turnajích. Já navíc nejsem z Brna, takže než přijedu z tréninku domů, tak je třeba osm večer. Tím pádem už moc času na cokoliv jiného nezbývá,“ uzavřel Böhm, který se v rámci doktorátu na FSI VUT věnuje především spalovacím motorům a emisním systémům.

(zeh)

Témata

Související články:
Díky sportovnímu stipendiu může dvacetiletý vzpěrač z VUT trénovat devětkrát týdně
Na stupně vítězů vedou legendární Strojařské schody
Čtyřnásobného šampiona v motosurfingu přitáhla ke strojařině touha porozumět „svému“ prknu
Přes den nebe a země. Společně se setkávají pod hladinou
Student VUT navrhl lepší proudnici pro požární sport. Teď s ní začíná podnikat