Sport

5. prosince 2017

VUT získalo tři medaile na Akademickém mistrovství ČR v šermu

VUT uspořádalo v Brně Akademické mistrovství ČR v šermu | Autor: archiv CESA VUT

Poslední listopadový pátek se v hale brněnského Sokola Brno 1 konal tradiční turnaj akademiků v šermu. Pořadatelství se stejně jako v předchozích letech ujalo VUT a zástupci brněnské techniky si nevedli vůbec špatně. Hned v první disciplíně – soutěži šavlistů se zadařilo studentovi Fakulty stavební Petrovi Waschbergerovi, který ve finále celkem hladce zvítězil nad Václavem Kunderou z MU. Souboj byl o to zajímavější, protože šlo nejen o oddílové kolegy ze Sokola Brno 1, ale Václav Kundera působí zároveň jako zaměstnanec CESA VUT. V tomto souboji ovšem startoval za Masarykovu univerzitu, protože je studentem doktorského studia na Fakultě sportovních studií.

Na třetím místě se v šavlovém souboji umístili Salvador Ábalos Martinez z Polytechniky v Jihlavě a Robert Zwinger ze Slezské univerzity. Finále šavle žen ovládla Faina Elgina z ČZU, když porazila Michaelu Janečkovou z pořádajícího VUT v Brně. Michaela poté startovala i v soutěži kordystek a fleretistek, ale vždy zůstala těsně pod stupni vítězů, na 5. místě. Nejsilněji a nejpočetněji obsazenou disciplínou je tradičně kord mužů. "Mezi 20 startujícími závodníky byli nejen reprezentanti ČR, ale také nadšenci, pro které to byl první závod v životě, protože šerm se vyučuje v rámci tělesné výchovy hned na několika vysokých školách, včetně VUT," doplnil Václav Kundera. Ve finále se utkali dva kolegové z národního týmu: Pavel Pitra z UK a Michal Čupr z UJEP. Finálový boj byl velice vyrovnaný, dramatický a Pavel Pitra vyhrál nejtěsnějším možným rozdílem 15:14. Na třetích místech se umístili Kristián D’Amico z UK a Marek Dolejší z ČVUT.

Nejvíce závodníků se přihlásilo do kategorie kord mužů | Autor: archiv CESA VUT

Vítězkou kordu žen se stala Alžběta Nevosadová z UK. Na třetím místě se opět umístila reprezentantka pořádající školy Kateřina Seidlová. VUT tak zakončilo soutěž s celkovým počtem tří medailí. Fleret mužů měl stejné složení finále jako v loňskem roce a Václavu Kunderovi z MU se podařilo, tentokrát o něco snáze, ovládnout tuto disciplínu. Ve finále si poradil s Robertem Zwingerem z SU. Fleret žen byl nejméně obsazenou disciplínou s pouhými 6 závodnicemi. Ve finále se setkala Eva Havránková z OU s Kateřinou Jakubcovou z MU. Havránková jasně zvítězila a odvezla si z Brna titul akademické mistryně. Obsazením i počtem startujících byl turnaj mírně nadprůměrným vůči předchozím rokům a zástupci šermířských sportů tak doufají, že trend zvyšování kvality i počtu startujících bude pokračovat i v následujících letech.

(CESA)

Témata

Související články:
Studenti VUT zvítězili na Akademickém mistrovství ČR v baseballu. Hráli spolu přitom poprvé
Šerm není jen sport. Podle bronzové medailistky je to životní styl
Petra Velová: Veslováním se mi splnil dětský sen
Miloš Nykodým: Za rok proběhám desatery boty a stihnu i šedesát závodů
Šachy jsou stres za málo peněz, říká mladý šachista