Sport

6. září 2018

Enduro je hit posledních let. V prostředí akademického sportu ale chybí zázemí, říká Daniela Chlíbková

V polské sérii závodů skončila Daniela Chlíbková třetí v kategorii akademiků | Autor: archiv Daniely Chlíbkové
V nabídce Centra sportovních aktivit v Brně na VUT se objevuje i předmět Horská kola. Učí ho Daniela Chlíbková, která sama před několika lety propadla enduru na horských kolech, tedy jízdě v terénu v často velmi náročných podmínkách. V loňském polském enduro poháru horských kol Enduro MTB series pak skončila na 3. místě v kategorii akademiků. Studenty učí, jak jezdit v jakémkoliv terénu za jakéhokoliv počasí, a doufá, že si sport postupně získá větší pozornost a podporu ze strany univerzity a dalších institucí.

Kdo by si zapsal předmět Horská kola v domnění, že se párkrát projede po Brně a bude mít splněno, ten by se dost spletl. Daniela Chlíbková pojala výuku trochu adrenalinově a zakomponovala do ní prvky endura, kterému se sama ve volném čase věnuje. Učí tedy studenty, jak si poradit na kole kdekoliv a kdykoliv. „Jezdíme v jakémkoliv terénu, v jakoukoliv roční dobu i počasí. Myslím si, že právě tím je výuka velmi cenná,“ uvedla Chlíbková. Studenti si navíc musí dovézt vlastní kolo, po jízdě v terénu ho čistit a obstarat si bezpečné uskladnění. „Je tam ještě řada věcí a starostí okolo, takže si velmi cením, že se hlásí a mají o to zájem,“ dodala.

Tvrdí, že sport je vhodný téměř pro každého. Trénuje totiž jak sílu, tak vytrvalost i obratnost. „Učíme se jezdit v přírodě. Řada lidí totiž neumí přejet ani obrubník. V lese se ale může potkat s kořeny stromů a řadou dalších překážek. Výborně to trénuje vnitřní stabilizační systém, vytrvalost, imunitu i radost z pohybu. Nejde mi o závodní styl ježdění, ale o schopnost poradit si s terénem. Vždycky to přizpůsobíme tak, aby si zajezdili všichni bez ohledu na úroveň. Nikomu neujíždíme,“ podotkla Chlíbková.

Podle Chlíbkové enduro rozvíjí vše od síly a vytrvalosti po stabilizační systém | Autor: archiv Daniely Chlíbkové
Zatímco například oblíbená disciplína na horských kolech cross-country má v Brně vlastní okruh, míst, kde by se dalo legálně závodit v enduru, moc není. „Závody v enduru spočívají v tom, že objíždíte nějaký vyznačený úsek. Nepočítá se ale celkový čas jízdy, nýbrž časy jednotlivých rychlostních zkoušek. Závodník se musí vejít také do celkového časového limitu,“ popsala Daniela Chlíbková. Závodníci přitom obvykle nevědí, co je čeká, takže se s terénem i různými překvapeními musí vypořádat až na místě.

Enduro je podle Chlíbkové pro cyklisty zajímavé zpestření | Autor: archiv Daniely Chlíbkové
Ačkoliv pro výuku využívá Daniela Chlíbková například tratě v Jedovnicích či Mariánském údolí, na závody to nestačí. „V Česku je tento sport nový a neexistuje Akademické mistrovství ČR v této disciplíně. Chtěla jsem ale, aby měli studenti nějakou motivaci, takže jsem našla akademickou enduro sérii v Polsku,“ objasnila Chlíbková. Unikátní je na této sérii závodů fakt, že mají společnou kategorii pro studenty i všechny akademické pracovníky. „To u nás není. Buď jste student, nebo máte smůlu,“ dodala Chlíbková, která se díky tomu sama mohla závodů účastnit a v mezinárodní konkurenci získala celkově třetí místo. Podobné závody pak objevila například i v Německu. „Problém je, že to u nás zatím nemá žádnou podporu ani ze strany univerzity. Studenti, kteří chtějí jet závodit, si tak musí hradit všechno od cesty, přes ubytování po startovné, což je samozřejmě poměrně finančně náročné,“ upozornila Daniela Chlíbková.

Jelikož je podle ní enduro ale mezi cyklisty nyní obrovský hit, doufá, že se v budoucnu vytvoří pro závodníky lepší podpůrná síť. „Ať otevřete jakýkoliv cyklistický časopis, zaručeně tam bude něco o enduru. I tady na VUT to zejména mladé kluky baví jezdit nejvíc. Pořizují si odpružená kola a jezdí v terénu. Těžko se to vysvětluje, ale pro cyklisty je to prostě ohromná zábava a radost jezdit v přírodě a být schopen jezdit v jakémkoliv terénu,“ uzavřela Daniela Chlíbková.

(zep)

Témata

Související články:
CESA má unikátní zařízení, které dokáže měřit účinnost techniky plavání
Lyžařský oddíl na brněnské technice oslaví šedesát let. Studenty tam trénuje i jeho zakladatel Vilém Podešva
Děti slavily svůj den na vodě
Na VUT cvičí téměř dvě stě seniorů. Nejstaršímu je třiaosmdesát let
Rektor ocenil nejlepší univerzitní sportovce