Sport

1. března 2017

Fotoreportáž: CESA hostila desetiboj v boulderingu

Desetiboj v lezení bez lana, neboli v boulderingu přilákal desítky hostů | Autor: Petr Pepe Piechowicz
Je za námi poslední letošní kolo exhibičního závodu 10boy. Tento desetiboj v boulderingu proběhl v areálu Centra sportovních aktivit VUT v Brně ve čtvrtek 23. února 2017. Kvalifikace odstartovala v 17:00 za účasti 19 kluků a jedné odvážné slečny. Adam Ondra, známý přemožitel yosemitské stěny El Capitan, představil tři kvalifikační disciplíny a začalo se bojovat o sedm postupových míst do finále. Lezec Adam Ondra kvalifikačním výkonům přihlížel a občas i kroutil hlavou nad výkony závodníků, zejména Rishata Khaibullina z Kazachstánu, který nejen že kvalifikaci suverénně vyhrál, ale také překonal rekordy ve všech jejích disciplínách. Ve visu na liště posunul rekord Ivy Vejmolové na 72,9 sekundy. Přesahů 1 – 4 udělal hned 36 a na kouli převisel rekordních 70 vteřin.

Do velkého finále k Adamu Ondrovi a bratrům Stráníkům postoupili Rishat Khaibullin, Kuba Konečný, Denis Pail, Zbyšek Černohous, Martin Šifra, Martin Pilař a Štěpán Volf. Následovala velmi zajímavá přednáška lezce Adama Ondry o Yosemitech, o MS v Paříži i o projektu v norské jeskyni. Přednáškový sál byl plný Adamových fanoušků. Po přednášce se všichni sešli zpět na stěně, diváci zaujali co nejlepší místa, finalisté se rozhýbali a mohlo se začít bojovat. Adam vysvětlil finálové disciplíny a sám zahájil finále brněnského desetiboje zahřívacím campusem na rychlost. Po něm šli bratři Stráníci a pak postupující sedmička z kvalifikace.
Autor: Petr Pepe Piechowicz
Autor: Petr Pepe Piechowicz
Autor: Petr Pepe Piechowicz
Autor: Petr Pepe Piechowicz
Autor: Petr Pepe Piechowicz
Autor: Petr Pepe Piechowicz
Autor: Petr Pepe Piechowicz
Autor: Petr Pepe Piechowicz
Autor: Petr Pepe Piechowicz
Autor: Petr Pepe Piechowicz
Vstoupit do fotogalerie
Soutěž 10boy letos probíhá poprvé na stejném A Muerte nářadí, takže jednotlivá kola šlo mezi sebou porovnat. 10boy disciplíny jsou:
1. kampus na rychlost
2. jednoruční vis na oblině
3. křivé shyby (rozložení rukou na kampusu na lištách 1-4)
4. kampus na malých lištách
5. panelák
6. Bacharův rotační žebřík
7. ručkování po stiscích
8. obouruční kampus
9. vis na mikrolištách
10. kampus na vytrvalost
Většina finalistů si zlepšovala své osobní výkony. Bylo zajímavé sledovat, jak se pořadí mění. Do poloviny finále vedl Rishat před Martinem a Adamem. Disciplíny jsou ale neskutečně náročné a klukům pomalu docházely síly. "Můj závod bych rozdělil na dvě poloviny: prvních sedm disciplín bylo skvělých, téměř v každé osobáček a velký náskok před ostatními. V posledních třech vytrvalostních disciplínách jsem, možná vlivem absence campus tréninku, vyčpěl a zdaleka se nepřiblížil ke svému standardu," zhodnotil svůj výkon závodník Martin Stráník. Toho využil Adam Ondra a v posledních dvou třech disciplínách kluky ještě předběhl. Poprvé překoval hranici 10 tisíc. bodů. Martin skončil druhý jen o 58 bodů za Adamem Ondrou. Třetí místo skvěle vybojoval Kuba Konečný. Diváci fandili naplno a atmosféra byla vynikající. Všichni hecovali finalisty k co nejlepším výkonům, což vedlo k překonání hned několika rekordů – celkem v 11 disciplínách z celkových 13 (kvalifikace + finále). Kompletní výsledky najdete zde.
(tek)

Témata

Související články:
Tým Boulder centrum VUT vybojoval 4. místo v českém poháru
VUT získalo tři medaile na Akademickém mistrovství ČR v šermu
Požární sport nepatří jen na venkov
Rektor ocenil nejlepší univerzitní sportovce
Studenti VUT zvítězili na Akademickém mistrovství ČR v baseballu. Hráli spolu přitom poprvé